семья за столом1 shut

Важные вопросы о посте: отвечает священник

  • Источник
  • Автор

«Твой Малыш» и отец Богдан дадут ответы на важные вопросы о том, как правильно себя вести в период поста, когда и кому можно просить о его послаблении, а кому можно его не придерживаться. Прочитай подробности…

ТМ: В чем основная цель поста для верующих?

Отец Богдан:

"Хто уважно погляне на церковний рік, той зауважить, що Православна Церква завжди готується коротшим або довшим постом до великих і світлих свят. Маємо великий і святий піст перед святом Пасхи. Маємо одноденні пости перед деякими святами. Маємо багатоденні пости перед святом святих апостолів Петра і Павла та святом Успіння Пречистої Преблагословенної Богородиці Марії. Тому маємо довгий піст перед святом Христового Різдва. Це свято, як і свято Пасхи, належить до найбільших у році, тому і його піст творився на зразок пасхального, і навіть називається Чотиридесятницею.

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, який явився в світ, і щоб окрім звичайних дарів і жертв принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню. Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, а навіть навпаки, може бути духовно шкідливим. Трапляється це тоді, коли людина, утримуючись від їжі, сповнюється відчуттям власної зверхності від усвідомлення того, що вона постить"


ТМ: С какого возраста детям разрешается придерживаться пищевых ограничений во время поста?

Отец Богдан:


"В житіях святих описується про малятко яке в майбутньому стало Святителем Миколаєм архиєпскопом Мир Лікійським чудотворцем. Він у середу і п’ятницю не брав грудь мами, бо це пісні дні.
Якщо батьки практикуючі віруючі вони самі постять і поступово привчають своїх дітей".

Рождественский пост 2015
источник: depositphotos

ТМ: Какой должен быть первый пост для ребенка?

Отец Богдан:


"Один старець наставляв своїх духовних дітей: «Не з'їдайте один одного.» Дітям потрібно пояснювати про важливість зустрічі новонародженого Спасителя, що таке Різдво Христове і чому ми християни все це робимо. Часто все залишається на рівні строгої нерозумної банальної заборони їжі".

ЧИТАТЬ ЕЩЕ: 5-летние дети и 5 религий. Удивительная короткометражка "5"

ТМ: Что важно делать тем, кто соблюдает пост, помимо пищевых ограничений?

Отец Богдан:


"Апостол Павло в своєму посланні до Римлян 14. 17-18 каже: «Царство Боже - не їжа й не пиття, а праведність, мир і радість у Святому Дусі. Хто цим служить Христові, той і Богові до вподоби, і людьми шанований.»

В Різдвяний піст ми беремо на себе обмеження в їжі, а саме не вживати м'ясо-молочні продукти, яйця. Найголовніше більше відвідувати храм. Частіше приходити на сповідь і причастя. Більше читати Святе Писання і духовні книжки. Багато молитися.

Батьки щовечора повинні молитися з дітьми молитви Отче наш, Богородице Діво радуйся, Вірую, Ангелу охоронителю, просити у Бога за державу, батьків, дідусів бабусь, рідних і близьких і цього достатньо. Прикладом молитви для дітей є їхні батьки,  діди. Якщо цього не має важко пояснити дитині що таке духовне життя".


ТМ: Каких ограничений во время поста стоит придерживаться беременным женщинам?

Отец Богдан:


"Для вагітних не має посту, але якщо вони щиро віруючі, то будуть постити. Важливо їм часто приходити в храм на сповідь і причастя, читати Новий Завіт".

ТМ: Какие заболевания или патологические состояния здоровья являются основанием для смягчения поста?

Отец Богдан:


"При захворюванні кожний вірний бере благословення у духовника на послаблення посту. Є багато захворювань через які не можна постити. Але кожний може покласти на себе обмеження не тільки в їжі. Можна покинути палити, дивитись телевізор, витрачати час за комп'ютером і інше.

Головне пам'ятати, подвиг, який беремо, має бути зроблений заради Христа, який народився, взяв наше тіло, страждав і був розп'ятий на хресті для нашого спасіння".

 

 

Отец Богдан Бойко

 

Сервисы

Календарь прививок

Индивидуальный график прививок для малыша

Рассчитать

Календарь беременности

Все что ты хотела знать о беременности

Рассчитать

Таблица прикорма

Узнай как правильно вводить прикорм

Посмотреть

Популярное

Как поздравила мужа самая богатая певица Украины

Как пить воду натощак, чтобы вылечить много болезней: японский метод

Хайден Панеттьери показала подросшую дочку и объяснила отсутствие кольца на пальце